Voimisteluperheille

Tyttöjen telinevoimistelu lajina:

Telinevoimistelu on vaativa ja monipuolinen laji. Sen harrastaminen kehittää tasapainoa, voimaa, ketteryyttä, koordinaatiokykyä, nopeutta ja liikkuvuutta. Naisten telinevoimistelussa on neljä telinettä; hyppy, eritasonojapuut, puomi ja permanto. Monipuolisuutensa takia lajin harrastamista voisikin verrata usean eri lajin harrastamiseen. Jokaisella telinevoimistelutunnilla voimistelijat kiipeävät, roikkuvat, heiluvat, hyppivät, tasapainoilevat ja kehittävät sekä voimaa että liikkuvuutta.

 

Voimistelu lapsena ja nuorena luo hyvän pohjan minkä tahansa lajin harrastamiseen. Se on myös loistava oheisharjoittelulaji muiden lajien rinnalle. Telinevoimistelun voi aloittaa missä iässä tahansa harrastetasolla. Harrastetasolla voimistelu kehittää monipuolisesti motorisia taitoja, kuten tasapainoa ja koordinaatiota. Varsinaisia vaikeampia temppuja ei kuitenkaan harrastetasolla harjoitella, sillä niiden oppiminen vaatii todella hyvää kehonhallintaa, jonka voi saavuttaa vain suuremmalla harjoitusmäärällä.

 

Kilpatelinevoimistelu on vaativa laji, joka täytyy aloittaa varhain. Telinevoimistelussa harjoiteltavat vaikeat temput vaativat todella hyvää kehonhallintaa, joka luodaan jo pienten lasten kilparyhmissä. Kilpatelinevoimistelu aloitetaan varhain, jotta tempuissa vaadittava lihaskunto ehditään saavuttaa ennen nopean pituuskasvun aikaa. Pituuskasvupyrähdyksen jälkeen sekä riittävä lihasvoima että liikkuvuus on vaikeampaa saavuttaa. Kun pohjatyö on tehty kunnolla, riskit rasitusvammoille ovat mahdollisimman pienet.

 

Kilpatelinevoimistelun ja harrastevoimistelun välillä on seurassamme tarjolla vaihtoehto. Motivaatioryhmissä lapsi saa harrastaa voimistelua kahtena päivänä viikossa ilman kilpailuja. Motivaatioryhmät sopivat niille lapsille, jotka eivät halua kilpailla tai eivät ole päässeet kilparyhmävalinnassa kilparyhmään. Motivaatioryhmiin ei ole taitotasovaatimuksia, vaan halu tavoitteelliseen harjoitteluun riittää. Motivaatioryhmässä harjoittelu antaa tavallista harrasteryhmää paremmat mahdollisuudet kilparyhmään pyrkimiselle myöhemmässä vaiheessa. Motivaatioryhmistä ei kuitenkaan automaattisesti pääse kilparyhmään. Mikäli kouluikäisen lapsen taidot motivaatioryhmässä riittävät valmentajan mielestä kilparyhmään, valmentaja ehdottaa olemassa olevaan kilparyhmään pyrkimistä lapsen perheelle.

 

Alle kouluikäisten motivaatioryhmät ja erityisesti taitoryhmä on tarkoitettu niille lapsille, jotka harkitsevat kilparyhmään pyrkimistä. Taito- ja motivaatioryhmissä harjoitellaan tavoitteellisesti ja valmistetaan lasta kilparyhmätyyppiseen harjoitteluun. Taito- ja motivaatioryhmässä harjoittelemalla voi kokeilla, onko tämän tyyppinen harjoittelu mieleistä, ennen kuin pyrkii varsinaiseen kilparyhmään.

 

 

Poikien telinevoimistelu lajina:

Telinevoimistelu on vaativa ja monipuolinen laji. Sen harrastaminen kehittää tasapainoa, voimaa, ketteryyttä, koordinaatiokykyä, nopeutta ja liikkuvuutta. Miesten telinevoimistelussa on kuusi telinettä; permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut sekä rekki. Monipuolisuutensa takia lajin harrastamista voisikin verrata usean eri lajin harrastamiseen. Jokaisella telinevoimistelutunnilla voimistelijat kiipeävät, roikkuvat, heiluvat, hyppivät, tasapainoilevat ja kehittävät sekä voimaa että liikkuvuutta.

 

Voimistelu lapsena ja nuorena luo hyvän pohjan minkä tahansa lajin harrastamiseen. Se on myös loistava oheisharjoittelulaji muiden lajien rinnalle. Telinevoimistelun voi aloittaa missä iässä tahansa harrastetasolla. Harrastetasolla voimistelu kehittää monipuolisesti motorisia taitoja kuten tasapainoa ja koordinaatiota. Varsinaisia vaikeampia temppuja ei kuitenkaan harrastetasolla harjoitella, sillä niiden oppiminen vaatii todella hyvää kehonhallintaa, jonka voi saavuttaa vain suuremmalla harjoitusmäärällä.

 

Kilpatelinevoimistelu on vaativa laji, joka täytyy aloittaa varhain. Telinevoimistelussa harjoiteltavat vaikeat temput vaativat todella hyvää kehonhallintaa, joka luodaan jo pienten lasten kilparyhmissä. Vaasan Telinetaitureissa on tällä hetkellä kaksi poikien kilparyhmää. Poikien kilparyhmään voi pyrkiä harrasteryhmästä, mikäli ryhmässä on tilaa ja taidot yltävät ryhmän tasolle.

 

Kilpatelinevoimistelu aloitetaan varhain, jotta tempuissa vaadittava lihaskunto ehditään saavuttaa ennen nopean pituuskasvun aikaa. Pituuskasvupyrähdyksen jälkeen sekä riittävä lihasvoima että lihasten liikkuvuus on vaikeampaa saavuttaa. Kun pohjatyö on tehty kunnolla, riskit rasitusvammoille ovat mahdollisimman pienet.

 

Kilpatelinevoimistelun ja harrastevoimistelun välillä on seurassamme tarjolla vaihtoehto. Motivaatioryhmissä lapsi saa harrastaa voimistelua kahtena päivänä viikossa ilman kilpailuja. Motivaatioryhmät sopivat niille lapsille, jotka eivät halua kilpailla tai eivät ole päässeet kilparyhmävalinnassa kilparyhmään. Motivaatioryhmiin ei ole taitotasovaatimuksia vaan halu tavoitteelliseen harjoitteluun riittää. Motivaatioryhmässä harjoittelu antaa tavallista harrasteryhmää paremmat mahdollisuudet kilparyhmään pyrkimiselle myöhemmässä vaiheessa. Motivaatioryhmistä ei kuitenkaan automaattisesti pääse kilparyhmään. Mikäli kouluikäisen lapsen taidot motivaatioryhmässä riittävät valmentajan mielestä kilparyhmään, valmentaja ehdottaa olemassa olevaan kilparyhmään pyrkimistä lapsen perheelle.

 

Alle kouluikäisten motivaatioryhmät on tarkoitettu niille lapsille, jotka harkitsevat perustettavaan uuteen kilparyhmään pyrkimistä. Motivaatioryhmissä harjoitellaan tavoitteellisesti ja valmistetaan lasta kilparyhmätyyppiseen harjoitteluun. Motivaatioryhmässä harjoittelemalla, voi kokeilla, onko tämän tyyppinen harjoittelu mieleistä ennen kuin pyrkii varsinaiseen kilparyhmään.