Leirikäytännöt Vaasan Telinetaiturit

Leirit

Leirin aloitus

Leiri aloitetaan ohjelmaan merkittynä aikana ja leirillä toimitaan järjestäjän aikataulun mukaan.

 

Osallistuminen

Valmentajat ehdottavat voimistelijalle, ja lapsen perheelle leirille osallistumista. On vanhempien päätettävissä, onko heidän lapsensa valmis leirielämään. Huoltajan on myös hyvä olla tietoinen leirin käytänteistä päättäessään lapsen osallistumisesta leirille. Mikäli vanhemmat päättävät, että lapsi osallistuu leirille, hyväksyvät he osaltaan leiriä koskevat ohjeet ja käytänteet.

 

Vanhemmat huoltajina

Mikäli valmentajia ei lähde riittävästi mukaan leirille, pyydetään huoltajia avuksi harjoitusten ulkopuoliseen vapaa-aikaan. Mikäli voimistelijalla on useita ruoka-aineallergioita, harkitaan huoltajan mukaan ottamista leirille. Allergioista on  syytä ilmoittaa aina tarkasti etukäteen.

 

Majoitus

Leirin järjestäjä esim. Kuortaneen urheiluopisto / Suomen Voimisteluliitto / FSG  huolehtii majoitusjärjestelyistä (esim. huonejaoista) eli käytänteet vaihtelevat järjestäjästä riippuen. Useimmiten majoitusvaihtoehto (esim. mikä rakennus ja onko yöpyminen 2-, 3-, 4- tai viiden hengen huoneissa) selviää vasta paikan päällä. Alle 10-vuotiaiden voimistelijoiden kanssa pyritään saamaan aikuinen yöpymään samaan rakennukseen. Leirin alussa muistutetaan, ettei kukaan liiku väliajoilla yksin, vaan aina kaksin tai kolmisin.

 

Ongelmatilanteet

Leirin aikana voimistelijat ottavat aina yhteyttä kysymys- ja ongelmatilanteissa leirillä olevaan valmentajaan/valmentajiin. Leirin alkaessa varmistetaan, että jokaisella voimistelijalla on kännykässään paikalla olevien valmentajien numerot. Huoneissa opastetaan käyttämään myös opiston sisäpuhelinta, jolla saa aina yhteyden mm. päivystävään vahtimestariin. Turhia soittoja päivystäjälle pyritään kuitenkin välttämään. Ensisijaisesti soitetaan aina omalle valmentajalle, joka voi esim. tarvittaessa tulla avaamaan oven, mikäli avain on jäänyt huoneeseen sisälle.

 

Voimistelijoille painotetaan, ettei kukaan poistu huoneista iltaisin ulos, vaan aina soitetaan valmentaja apuun. Tämä siitäkin syystä, että eri majoitusrakennusten ulko-ovet ovat lukittuina yön aikana. Valmentajilla on kuitenkin kaikkiin voimistelijoiden huoneisiin avaimet, joilla he pääsevät sisälle kaikkina vuorokaudenaikoina.

 

Yhteiset tilat

Yhteisissä tiloissa huolehditaan yleisestä siisteydestä ja muistetaan laittaa märät pyyhkeet välittömästi kuivumaan. Telinesalissa pidetään huolta yleisestä siisteydestä ja autetaan mattojen ja välineiden siirtämisessä.

 

Uinti

Mikäli illalla on uintivuoro uimahallissa, siellä on aina uimavalvoja. Tämän lisäksi joku/ jotkut valmentajista eivät mene altaisiin, vaan kiertävät altailla valvomassa. Järven rantaan saa mennä vain, mikäli aikuinen on mukana (kaikkina vuodenaikoina).

 

Ensiapu

Kuortaneen telinesalin päässä on jääpalakone, josta on aina saatavilla jäämurskaa mahdollisiin ensiaputilanteisiin. Salissa on yleensä myös tavallista laastaria, mutta jokaisella voimistelijalla on hyvä olla varalta laastaria ja oma urheiluteippirulla, mikäli nojapuilla "käsi aukeaa" tms.

 

Ruokailu

Aina ennen ruokailua valmentajat muistuttavat käsien pesusta. Lähes joka leirillä ruokaillaan neljä kertaa (aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala), joten välipaloja ei tarvitse ottaa mukaan. Voimistelijoita, joilla on ruoka-allergioita, opastetaan ruokalassa kysymään henkilökunnalta erityisruokavalioistaan.  On vanhempien vastuulla ilmoittaa valmentajille mahdollisista voimistelijan lääkityksistä. 

 

Nukkumaanmeno

Jotta ylimääräiseltä koti-ikävältä vältyttäisiin iltaisin, on tärkeää, että vanhemmat ja voimistelijat soittaisivat toisilleen viimeistään päivällisen jälkeen. Iltaisin iltapalan jälkeen valmentajat kiertävät jokaisessa huoneessa toivottamassa hyvää yötä ja varmistamassa, että voimistelijat ovat käymässä nukkumaan. Hiljaisuus on leiristä riippuen klo 21-22.

 

Muuta

Näiden ohjeiden lisäksi voidaan tarvittaessa tehdä ryhmä- tai leirikohtaisia ohjeita esim. kännyköiden käytöstä.

Vanhempien vastuulla on ilmoittaa valmentajille mahdollisista voimistelijan lääkityksistä, allergioista ja muista asioista, joita leirivalmentajien on syytä tietää.

 

Leirin peruminen

Osallistuminen leiriin on oikeus perua veloituksetta 14 vuorokautta ennen leirin alkua. Tämän jälkeen peruutus tulee saattaa heti valmentajan tietoon, joka vie tiedon eteenpäin leirin järjestäjälle. Mikäli peruutus tehdään myöhemmin kuin 14 vuorokautta ennen tapahtuman alkua, veloitetaan koko osallistumismaksu. Sairastapauksissa palautetaan osallistumismaksu (lääkärintodistusta vastaan) vähennettynä toimistokuluilla. Lääkärintodistus tulee lähettää leirinjärjestäjälle, oma valmentaja auttaa mietityttävissä tilanteissa.